logo
dolar35 euro36
Zeytinyağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zeytinyağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
21 Şubat 2022
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş whatsapp'da paylaş

Zeytinyağı mutfaklarımızın en önemi ürünlerinden biri. Onsuz ne salatanın tadı oluyor, ne de yemeklerin. Markete gittiğinizde zeytinyağının envai çeşidini görüp seçmekte  zorlanıyorsanız eğer bu içeriğimiz sizin için. Zeytinyağı hakkında her şeyi a’dan z’ye açıklıyoruz!

Antik çağlardan beri Ege ve Akdeniz mutfaklarının en temel tüketim maddesi zeytinyağı.

Bu bitkisel yağın faydaları saymakla bitmiyor. Sindirime yardımcı, karaciğeri temizleyici, cildi güzelleştirici kısacası neredeyse her derde derman olduğu için yüzyıllardır insanlar zeytinyağını hem lezzetli tadı hem de şifası için mutfaklarından eksik etmiyor.

Dünyanın en eski zeytin ağaçları Anadolu topraklarına ait. Dünyanın en kaliteli zeytinyağları da haliyle  bizim ülkemizde üretiliyor.

 

Ülkemizde 83 adet zeytin türü yetiştiriliyor, bu da  bizler için kaliteli zeytinyağı için müthiş bir fırsat.

Peki zeytinyağı nasıl seçilir, en iyi zeytinyağını nasıl anlayabiliriz?

Bunun için pek çok faktör bulunuyor. İlk olarak bakmanız gereken yer coğrafyası. Zeytinyağının nerede yetiştiği ve hangi tür zeytinin kullandığı ana etken. Örnek olarak: Milas zeytinyağı AB’den coğrafi işaret almayı başaran ilk Türk zeytinyağı. Bunun yanında Ayvalık zeytinyağı ve Kilis zeytinyağı da Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret almış zeytinyağları. Bunun yanında Antakya, Aydın, Manisa, Muğla, Çanakkale’de de çok kaliteli zeytinyağları üretilmekte. Türk Standartları Enstitüsü’ne göre 4 çeşit kalitede zeytinyağı bulunmakta. 

Türk Standartları Enstitüsü’ne göre 4 çeşit kalitede zeytinyağı bulunmakta.

Bunlar: Sızma (kusursuz), doğal (hafif kusurlu), doğal birinci (hafif kusurlu), Lampant (kusurlu). Zeytinyağında renk, koku, tat değerlendirmesi de bir o kadar önemli. Uzmanlar yağı şu parametrelere göre beliyor: Taze, yakıcı, acı, meyvemsi, tatlı, kekremsi veya küflü, rutubetli, sirkemsi, ekşi, çamurlu, metalik, yanık, tuzlu.

Aslında bu bir nevi sınıflandırma, bu sınıflandırma sayesinde zeytinyağının ne olduğunu anlamış oluyoruz.

 

Aynı zamanda bu sınıflandırmada yağın asitlik oranı, acılığını ölçen peroksit değerleri ve elbette ki saflık değerlerine dikkat ediliyor. Bunlarla birlikte zeytinyağı üretiminde belirlenmiş standartlar var bu standartlarla etiketleme yapılıyor.

 

634
Cevap bırakın

© 2024 Copyright Tüm hakları saklıdır. - Antalya Hakkinda Resmi
facebook twitter instagram youtube pinterest