logo
dolar35 euro36
Ekmek
Ekmek
Antalya Hakkinda Resmi 27 Aralık 2021
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş whatsapp'da paylaş

Yükselen döviz kuru ve artan maliyetler sebebiyle Mersin’de geçtiğimiz günlerde ekmeğin fiyatına zam gelmişti. 1 liradan satılan ekmek önce 1 lira 25 kuruşa, ardından 2 liraya ve son olarak da 2 lira 50 kuruşa yükseltilmişti. Mersinlileri sevindiren açıklama ise akşam saatlerinde geldi.

Mersin Fırıncılar Derneği Başkanı Ramazan Kaya, Toprak Mahsulleri Ofisinin Mersin’deki fırınlara 100 TL kadar indirimli un sağlamasından dolayı, yarın (27 Aralık Pazartesi) itibariyle Mersin’de ekmek fiyatlarının 1.25 TL’ye ineceğini duyurdu.

Ayrıca Başkan Kaya, fiyatların Mersin genelinde uygulanacağını belirtti. Fırıncıların 350 TL’ye aldıkları unun fiyatının 220 TL’ye düştüğünü belirten Kaya, amaçlarının Mersin genelinde ekmek fiyatlarının tek fiyat olarak belirlenmesi olduğunu kaydetti. Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konuların başında mayalar geliyor. Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzeme. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizma. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimya. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor. Hamurun içine dağılan gaz, hamurun kabarmasını sağlıyor.

Dört çeşit mayadan bahsetmek mümkün. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakın. Kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayın. Kuru ve yaş maya ekmek hamurunda aynı işlevi görüyor. Yaş maya marketlerde küpler halinde satılıyor. Kuru maya ise paketlerin içinde toz halde bulunabiliyor. Uygun koşullarda sakladığı takdirde yaş mayanın raf ömrü daha kısa, kuru mayanın ömrü daha uzun. Her ikisini de buzdolabında hava almayacak şekilde saklamanız gerekiyor. Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz.

Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya. Mayalarınızı bu formüle uygun olarak modifiye edip kullanabilirsiniz. Mayalarınızı kullanmadan önce sıvıların içinde aktive etmeyi de ihmal etmeyin. Ama bu durum instant maya için geçerli, onu bu şekilde aktive etmenize gerek yok. Özellikle yaş mayayı sıvıların içinde eriterek kullanın. Mayaları da bir nebze olsun tanıdıysak gelelim unlara.

Un tercihinizde dikkatli olun Ekmeğin en önemli ikinci malzemesi ise un. Un tercihiniz ekmeğinizin her şeyini etkileyecektir, unutmayın. Ekmek yapmayı hiç bilmeyen ve yeni başlayanlardansanız önerimiz beyaz unla başlamanızdan yana. Çok amaçlı olarak nitelendirilen bu unlar, her türlü hamur işi yapımına uygun olduğu gibi ekmek yapımına da gayet uygun.

Beyaz unun yanında, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ancak eliniz belli bir süre tam tahıllı, çavdar unu, karabuğday unu gibi diğer unlara lütfen gitmesin. Zenginleştirilmiş hamurlar diye tabir edilen, birden fazla unu karıştırarak yapacağınız hamurlardan ilk aşamada uzak durun. Önce beyaz un ve tam buğday unuyla şahane ekmekler yapmayı öğrenin. Sabırlı olun. İçindeki kepeğinden arındırıldığı için pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bu nedenle beyaz un, ekmeğinize yumuşacık bir doku kazandırır. Dilerseniz onu tam buğday unuyla harmanlayarak da ekmeğinizi yapabilirsiniz. Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin, farkı göreceksiniz.

232
Cevap bırakın

© 2024 Copyright Tüm hakları saklıdır. - Antalya Hakkinda Resmi
facebook twitter instagram youtube pinterest